West London Üniversitesi bünyesinde kurulmuş ve yüz yılı aşkın bir süredir dünyanın birçok ülkesinde uygulanan bir sınav sistemidir. Eğitim programları ve sistematiği son derece gelişkindir. Her aşama sonunda oldukça ciddi bir değerlendirme mekanizması vardır.
LCM, uluslararası düzeyde kabul gören akreditasyon kurumu Ofqual tarafından akredite edilmiştir. Lise (sertifika), Ön Lisans, Lisans ve Yüksek Lisans diplomaları uluslararası denklik yönetmeliklerine göre kabul görmektedir. Sınavlar her yıl dünyanın 250 merkezinde yapılmaktadır. LCM eğitim metotları özel olarak hazırlanmış müfredata dayanır. Eğitimler ve sınavlar, enstrümanlara göre ayrı ayrı hazırlanmış kitaplarla yapılır.
Amaç
• Temel amaç müziğin büyüsüyle mutlu olmaktır.
• Müzik – özellikle çalgı – eğitiminin kişilik gelişimine, algı yükselmesine, sosyalleşmeye çok büyük katkı sağladığı bilimsel bir gerçektir.
• Bu sistemle her yıl sonunda öğrencinin ulaşması istenen düzey belirlenmiştir. Böylece hem öğretmen, hem de öğrenci ne yapacağını ve nereye ulaşacağını bilir.
• Harcanan ciddi emekler, zamanlar ve paralar bir amaca yöneliktir. Eğitim süreci sonunda elde edilen başarının verdiği mutluluk ve gururun bir de belgesi vardır.
Programlar
SERTİFİKA PROGRAMI
- Pre Preparatory (Okul Öncesi)
- Step 1 Hazırlık
- Step 2 Hazırlık
- Grade 1 Ustalık alt aşamalar
- Grade 2 Ustalık alt aşamalar
- Grade 3 Ustalık alt aşamalar
- Grade 4 Ustalık orta aşamalar
- Grade 5 Ustalık orta aşamalar
- Grade 6 Ustalık üst aşamalar
- Grade 7 Ustalık üst aşamalar
- Grade 8 Ustalık üst aşamalar
Grade 8 sertifikası müzik lisesi diplomasına eşdeğerdir. Ayrıca yurtdışındaki birçok üniversiteden burs alabilmek için önemli bir belgedir.
DİPLOMA SEVİYELERİ
- DipLCM – Önlisans(1)
- ALCM – Associate / Önlisans (2)
- LLCM – Licentiate / Lisans
- FLCM – Fellovvship / Yüksek Lisans
Akademik eğitimde performans ve öğretmenlik seçenekleri ile birlikte ayrıca kompozisyon (bestecilik) bölümü de vardır.
SINAV BÖLÜMLERİ
- PİYANO
- KLASİK GİTAR
- BAS GİTAR
- ELEKTRO GİTAR
- YAYLI SAZLAR / KEMAN – VİYOLA – VİYOLONSEL
- TAHTA ÜFLEMELİ ÇALGILAR / FLÜT – OBUA – KLARİNET – SAKSAFON
- BAKIR ÜFLEMELİ ÇALGILAR / TROMPET- TROMBON – TUBA
- VURMALI ÇALGILAR / BATERİ
- ŞAN
- ARP
- MÜZİK TEORİSİ KOMPOZİSYON
LCM İle İlgili Genel Açıklamalar
İzmir Güzel Sanatlar Merkezi, London College of Music sertifika-diploma sisteminin 2008’den beri yetkili eğitim ve sınav merkezidir.
Sınavlara dışarıdan öğrenciler de başvurabilir ve katılabilir.
Sınavlara katılmak için bir yaş sınırlaması yoktur.
Öğrenci, öğretmeniyle birlikte belirleyeceği herhangi bir seviyeden sınava girebilir.
Sınavlara her yıl girme zorunluluğu yoktur. Sınavlara istenildiği kadar ara verilebilir.
Doğrudan sekizinci seviyeden sınava girilebilir ve başarılı olunması durumunda sertifika alınabilir.
Sınav ücretleri ve sınav takvimi önceden belirlenir ve duyurulur.
Sınav sırasında salonda komisyonla birlikte bir çevirmen bulunur. Böylece öğrenciler sınav sırasında sınavcıyla anlaşma sorunu yaşamazlar.
Seslendirilecek eserler her seviyenin kitabında ayrı ayrı belirlenmiştir. Kitapların dışında başka bir eser seslendirilemez.
Öğrenciler sınava kendi çalgılarıyla ( piyano, bateri hariç) girmek zorundadırlar.
Öğrenci, durumuna göre ve öğretmenlerinin yönlendirmesiyle istediği seviyeden sınava girebilir.
BAŞVURULAR
Yılda bir kere düzenlenen sınavların başvuruları Ekim ayında başlar, daha sonra açıklanacak olan son başvuru tarihine kadar yapılabilir. Sınav harçları her yıl yeniden belirlenir. Öğrenci, sınava gireceği seviye için belirlenen ücreti ve kitap bedelini belirtilen banka hesabına yatırır.
SINAV İÇERİĞİ
• Sınavlar yılda bir kez İngiltere’den gelen sınav görevlisi tarafından İzmir Güzel Sanatlar Merkezi’nde yapılır.
• Öğrenci, branşına ve seviyesine göre belirlenmiş zorunlu parçaları ve repertuardan kendi seçtiği eserleri seslendirir
• Piyano eşlik ihtiyacı veya zorunluluğu olan enstrüman sınavlarında eşlikçiyi bulmak ve birlikte prova saatlerini belirlemek öğrencinin sorumluluğundadır. Bu konuda talep edilirse İGSM’den ücret karşılığı hizmet alınabilir.
• Preparatory (piyano için), Step 1 ve Step 2 seviyeleri hazırlık aşamalarıdır. Öğrenci eserleri seslendirdikten sonra bazı müzik bilgilerinden sorularından sorumludur.
• Grade öğrencileri eserleri seslendirdikten sonra girdiği aşamanın zorluk derecesine göre teknik çalışmalar, müzikal bilgi, müzikal işitme ve deşifre (ilk bakışta çalma) sınavına tabi tutulur.
• Puanlama: Teknik Çalışma: %15 Performans: %60 Müzikal Bilgi: %7 Deşifre: %10 Müzikal İşitme: %8
• Sınav Süreleri: Preparatory, Step 1, Step 2 10 dk. Grade 1, Grade 2, Grade 3 15 dk. Grade 4, Grade 5 20 dk. Grade 6, Grade 7, Grade 8 25 dk.’dır
Diploma Sınavları; Dip LCM, ALCM, LLCM, FLCM ortalama 50 dakikadır.
• Sınav değerlendirmeleri 100 tam puan üzerinden yapılmaktadır.
Puan Değerlendirme Sistemi:
0-64 puan Başarısız
65-74 puan Geçer
75-84 puan İyi
85-100 puan Pekiyi
ALCM, LLCM, FLCM için geçer not en az 75’dir.
SINAVLA İLGİLİ GENEL BİLGİLER
LCM kayıtları Ekim ayından itibaren başlar Aralık ayı sonunda tamamlanır. Tüm kayıt işlemlerinin, kurumsal ve bireysel müracaatların bitiminden sonra sınavların yapılacağı takvim ilan edilir. Sınav gününde, belirlenen sınav merkezinde zamanında bulunmayan adaylar sınava katılma haklarını kaybetmiş sayılırlar. Adayların sınav harcı iade edilmez. Sınav günü hasta olduklarını doktor raporuyla belgeleyenler, bir sonraki yıl girmek istedikleri düzeyin yarı ücretini ödeyerek sınava girebilirler. Sınavlar sabah 09.00 akşam 17.00 saatleri arasında yapılır. Adaylar kendilerine bildirilen sınav saatlerine uymak zorundadır, bu konuda mazeret kabul edilmez. Sınava orijinal kitaplarla katılmak zorunluluğu vardır. Sınava orijinal kitaplarla katılmak zorunluluğu vardır. Fotokopi ile sınava gelen adaylar sınava alınmaz.